Op de afdeling Kindergeneeskunde behandelen we kinderen vanaf de geboorte tot het achttiende levensjaar. We bieden alle mogelijke medische zorg voor uiteenlopende aandoeningen. Van allergieën tot luchtwegproblemen en van diabetes tot reuma. Onze kinderartsen werken daarom veel samen met artsen uit andere vakgebieden.
Kinder- en Jeugdpolikliniek
Wanneer uw kind naar de kinderarts is verwezen, komen jullie samen langs voor een afspraak op onze Kinder- en Jeugdpolikliniek in Goes of Vlissingen. Jullie hebben dan een afspraak met een van onze kinderartsen. Tijdens de afspraak bekijkt de kinderarts wat er aan de hand is en wat uw kind nodig heeft.
Kinderdagbehandeling en Kinderafdeling
Als uw kind in het ziekenhuis wordt opgenomen, verblijft uw kind op de Kinderdagbehandeling of op de Kinderafdeling. Een opname van één dag, zonder ovenachting, vindt plaats op de Kinderdagbehandeling in Goes of Vlissingen. Voor kinderen die langer worden opgenomen, is er de Kinderafdeling in Goes.
Kinderdiabetes
In Adrz Goes worden kinderen met diabetes behandeld door het Kinderdiabetesteam. Diabetes is een blijvende ziekte. Kinderen met diabetes worden dagelijks geconfronteerd met hun anders zijn. Zij volgen intensieve therapie die veel van hen en hun ouders vraagt.
Soorten diabetes
Er zijn verschillende soorten diabetes, de twee meest voorkomende zijn diabetes type 1 en diabetes type 2:
- Diabetes type 1: bij kinderen en jongeren zien we het meest type 1 diabetes. Deze vorm kan op elke leeftijd voorkomen, maar wordt vooral bij mensen tussen de 0–45 jaar gezien. Bij deze vorm maakt je lichaam geen insuline meer aan, terwijl dit een onmisbare stof is bij het verwerken van glucose (suiker) in het lichaam. Insuline wordt gemaakt in de Eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. De cellen in je alvleesklier die insuline maken, werken niet meer. Dit komt doordat je afweersysteem de cellen kapotmaakt (auto-immuunziekte). Meestal doet je afweersysteem juist heel goed werk: het bestrijdt ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen, in je lichaam. Maar door een fout bestrijdt je afweersysteem ook de cellen in je alvleesklier die insuline maken. Hoe dat komt, weten we nog niet. Maar je hebt er erg veel last van, want daardoor heb je dus diabetes.
- Diabetes type 2: vooral oudere mensen krijgen diabetes type 2. Maar tegenwoordig krijgen ook tieners soms al deze vorm van diabetes. Dit is de meest voorkomende soort diabetes. Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Bij diabetes type 2 maakt je lichaam zelf nog wel insuline. Maar je lichaamscellen zijn minder gevoelig voor de insuline (insuline-resistentie) waardoor ze zich niet goed meer openen voor de glucose. Zonder goed werkende insuline kan het lichaam niet genoeg suiker uit het bloed halen. De bloedsuikerspiegel blijft dan te hoog en je lichaam kan dus niet genoeg glucose opnemen. Daardoor krijgen je spieren en andere lichaamsdelen niet genoeg brandstof.
Behandeling kinderdiabetes
Het Kinderdiabetesteam behandelt kinderen met diabetes met insulinepentherapie of insulinepomptherapie. Ook sensorbehandeling kan voor beide groepen worden ingezet volgens landelijke richtlijnen. De behandeling van diabetes is intensief en vraagt veel van uw kind en van u als ouder.
Kinderdiabetesteam Adrz
Het Kinderdiabetesteam van Adrz bestaat uit de volgende zorgverleners:
- Kinderarts Kim Schilleman
- Kinderarts Jolanda van Keulen
- Kinderarts Sigrid Sloot
- Kinderdiabetesverpleegkundige Marthy Buijze
- Diabetesverpleegkundige Angela Plasmans
- Diabetesverpleegkundige Sandra Vos
- Diabetesverpleegkundige Sindy Hoekstra
- GZ-psycholoog Sandra Berge-Moeleker
- GZ-psycholoog Kristie Nijssen-de Schipper
- Diëtiste Mirjana de Jonge-Baert
- Diëtiste Monika Tomic
Het Kinderdiabetesteam is 24 uur per dag bereikbaar. U kunt altijd bellen bij spugen, ketonen in het bloed, ontregeling door ziekte, bewustzijnsverlies en voor andere dringende vragen.
Contact
Vragen die geen spoed hebben, kunt u e-mailen naar Kindergeneeskunde.Kinderdiabetes@adrz.nl. Binnen één week kunt u een antwoord van ons verwachten. Indien u niet snel genoeg bericht krijgt, aarzel dan niet om telefonisch contact op te nemen.
Telefonische bereikbaarheid tijdens openingsuren Kinderpoli:
- 8.30-17.00 uur
- 088 125 4215
- Vraag naar Sandra, Angela, Marthy of Sindy van het Kinderdiabetesteam
- Bij geen gehoor kunt u de receptie van Adrz bellen (088 125 00 00) en vragen naar de kinderdiabetesverpleegkundige van de Kinderpoli.
Telefonische bereikbaarheid buiten openingsuren Kinderpoli:
- 17.00-8.30 uur, weekend en feestdagen
- 088 125 40 04
- Vraag naar de Kinderafdeling en kinderverpleegkundige van dienst
- Bij geen gehoor kunt u de receptie van Adrz bellen (088 125 00 00) en vragen naar de Kinderafdeling en kinderverpleegkundige van dienst.